۸ اردیبهشت ۱۳۸۸

روز معمار و شیخ بهایی (Blogfa - by Noonooche)

روز سوم اردیبهشت روز معمار بر همه معماران مبارکباد . روز سوم اردیبهشت روز مردی است که یکی از نوابغ بزرگ ایران زمین بود . مردی که در پرونده خود طراحی حرم مطهر امام رضا (ع) را داراست .و او کسی نیست جز شیخ بهایی .

بها الدین محمد بن حسین عاملی معروف به شیخ بهایی دانشمند - شاعر - هنرمند و در کل نابغه قرن 10 و 11 هجری شمسی است . شیخ بهایی در فلسفه -منطق -هیئت -ریاضیات تبحر خاص داشت . 95 کتاب و رساله در زمینه سیاست -حدیث - ریاضی -اخلاق -نجوم -عرفان -فقه -مهندسی و هنر از او برجای مانده .و یونسکو سال 2009 را به پاس خدمات ارزشمند او به نام “سال نجوم و شیخ بهایی “نام نهاده .

شیخ بهایی از 53 سالگی تا آخر عمر شیخ الاسلام در بار مقتدرترین شاه صفوی “شاه عباس اول ” بود .

از آثار معماری او می توان به موارد زیر اشاره کرد :

1-معماری مسجد امام اصفهان

2- مهندسی حصار نجف

3-شاخص برای تعیین اوقات شبانه روز از روی سایه آفتاب یا به اصطلاح فنی ساعت آفتاب یا صفحه آفتابی و یا ساعت ظلی در غرب مسجد امام اصفهان

4-تقسیم عادلانه آب زاینده رود به محلات اصفهان

5-طرح یکی از بزرگترین کاریزهای ایران :قنات زرین کمر در نجف آباد

6-ساختن گلخن گرمابه ای در اصفهان “حمام شیخ بهایی ” که به روایتی سالها با یک شمع آب حمام گرم می شد .

7-طراحی منارجنبان

8-تعیین سمت قبله مسجد امام به مقیاس 40 درجه انحراف غربی از نقطه جنوب و خاتمه دادن به اختلاف نظرها در مورد قبله .

در کشور ما، در دو روز جداگانه مراسم‌هایی برای معماران و معماری برگزار مي‌شود و به‌طور غیر رسمي این دو روز مشترکا روزهای معماری ایران هستند؛ سوم اكتبر (روز جهانی اسکان بشر) که از طرف اتحادیه بین‌المللی UAE به عنوان روز جهانی معمار اعلام شده و سوم اردیبهشت ماه (سالروز تولد شیخ بهایی) که از سوی انجمن مفاخر معماری ایران به عنوان روز معمار و هفته معماری منتخب شده است.

۶ نظر:

نونوچه گفت...

به نظر شما بهتر نیست مطالبمونو یک سایز درشت تر بنویسیم تا اینقدر به چشمامون فشار نیاریم . اخه دکترا می گن این کار آب مرواریده زود رس میاره

زیزیلی گفت...

روزت مبارک معمار خونواده.

من با این سایز مشکلی ندارم. شاید مونیتور تو خیلی کوچیک نشون میده.

در هر صورت ممنون که بعد از قرنها بلاخره افتخار حضور دادی و روزت هم مبارک.

راستی با اینکه جزئیات کارهای شیخ بهایی رو نمی دونم ولی به نظر من هم یکی از نوابغ دوران خودش و یکی از نوابغ ایرانه. وقتی اثاری رو که به جا گذاشته می بینی فکت میاد پایین از اون همه استعداد.
شاید خیلی های دیگه هم در طول تاریخ ایران می تونستن مثل اون باشن ولی متاسفانه کشورمون در بیشتر زمان ها دچار اغتشاش و نابسامانی بوده.
به نظر من اگر نوابغی مثل شیخ بهایی می تونن اثاری جاودانه از خودشون بزارن بیشتر بخاطر حضور سیاستمداران قدرتمندی مثل شاه عباس صفویه.


راستی زیزیلک یه نظریه در مورد منارجنبون داره و فکر می کنه که این پدیده کاملا تصادفی بوده و بخاطر نبوغ فراوون نبوده. من بی تقصیرما، زیزیلک میگه

زیزیلی گفت...

باز که از عکسهای عیدت خبری نیست.

zizilak گفت...

bavar kon behesh nemiad barname rizi shode bashe

migam noonche joon nobate toe ke pooze sheykh bahayi ro bezani

roozet mobarak

نونوچه گفت...

بعضی نابغه ها فقط یک بار تو این دنیا ظاهر می شن . ما کجا و شیخ بهایی !؟
بهر حال اگر تصادفی هم بوده باشه اصلا مهم نیست . اونقدر کارهای مهمی داره که این بینشون گمه .

zizilak گفت...

are man ba in harfet movafegham ke karhaye moheme digash nemitone tahte tasire ye tasadof gharar begire, khoda ro che didi shayadam tasadof nabode.

migam vali khodeto daste kam nagira, khastan tavanestan ast